Kathodische bescherming

Roest of corrosievorming is funest voor (water)leidingen, buizen, opslagtanks of andere metalen constructies. IJzer reageert met zuurstof en er ontstaat roest met bijbehorend materiaalverlies. Het kathodisch maken van het materiaal kan dit voorkomen. Het principe is dat de potentiaal (de elektrische spanning) van het object dat beschermd moet worden, verlaagd wordt. Dat kan met opgedrukte spanning of door een opofferingsanode. 


Kathodische bescherming opgedrukte spanning

Bij opgedrukte spanning wordt met een externe stroombron, bijvoorbeeld een accu, gelijkstroom toegediend. Afhankelijk van de grootte van het object bepaalt u de stroomafgifte. Het te beschermen object wordt met gelijkspanning stroom op een kunstmatige manier negatief gehouden. Het object verandert van een anode in een kathode.


Kathodische bescherming opofferingsanodes

Bij opofferingsanodes wordt geen externe stroombron toegepast. Een on-edel metaal wordt bevestigd aan een edelmetaal. De elektronenpotentiaal verloopt vervolgens van de hoogste naar de laagste metaalsoort. Bij oxidatie geeft het onedele metaal oxidatie elektronen af aan het edele metaal en beschermt hiermee het edele metaal, bijv. de leiding die u wilt beschermen.

Welk type kathodische bescherming u kiest zal afhangen van verschillende factoren. Denk aan de beschikbaarheid van elektronische voeding of de aanwezigheid van zwerfstromen, maar ook van de economische overwegingen en uw specifieke situatie en het onderhoud. 

Meer informatie over kathodische beveiliging? Neem contact op met Jules Goossens Bliksembeveiliging B.V.